De stakingen bij luchtvaartmaatschappij Air France drukken duidelijk op het resultaat van Air France-KLM. Het eerste kwartaal van het jaar werd door de luchtvaartcombinatie afgesloten met een operationeel verlies van 118 miljoen euro, waar het tekort een jaar eerder 33 miljoen euro bedroeg. De impact van de stakingen was 75 miljoen euro.

De acties bij Air France zijn een hard gelag voor het moederbedrijf, en in het bijzonder KLM. De Nederlandse maatschappij profiteerde in de eerste maanden van het jaar van een sterke vraag naar vliegtickets. De gunstige marktomstandigheden zorgden er voor dat het operationele resultaat van KLM bijna verdubbelde tot 60 miljoen euro. De omzet steeg met 7,4 procent tot 2,4 miljard euro.

De totale opbrengsten van Air France-KLM vielen mede daardoor 1,8 procent hoger uit op 5,8 miljard euro. In totaal stapten in het eerste kwartaal 22 miljoen passagiers aan boord van een vliegtuig van Air France-KLM. Dat betekende een stijging met ruim 5 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Wisselkoersen en pensioenlasten

De kosten van Air France-KLM stegen op jaarbasis met 2,1 procent. Naast de stakingen drukten ook wisselkoerseffecten en pensioenlasten het resultaat. Onder de streep resteerde een tekort van 269 miljoen euro, ruim twee keer meer dan een jaar eerder.

Voor het hele jaar gaat Air France-KLM uit van een operationeel resultaat dat aanzienlijk lager zal uitvallen dan in 2017, onder meer doordat de acties bij Air France nog altijd plaatsvinden. Ook vrijdag wordt weer gestaakt, om de roep om betere arbeidsvoorwaarden kracht bij te zetten. Air France-KLM zei eerder al rekening te houden met een kostenpost van minstens 300 miljoen euro.

De brandstofrekening zal daarnaast dit jaar naar verwachting 350 miljoen euro hoger uitvallen ten opzichte van 2017. Daarnaast hebben wisselkoerseffecten naar schatting een nadelig effect van 100 miljoen euro.

LEES OOK: KLM bij beste 5 luchtvaartmaatschappijen van Europa – dit zijn de 5 beste ter wereld